Célunk az elégedettség
Hívjon minket:
+36 30 224 9975
Üzenjen nekünk:
bogabau@bogabau.hu

A gazdaságos szeglemezes tetőszerkezet

szeglemezes tetőszerkezet

Mi a szeglemezes tetőszerkezet, a szeglemezes tető?

A szeglemezes tetőszerkezet üzemi körülmények között előregyártott, úgynevezett szeglemezekkel rögzített fa tetőszerkezet, ami sokkal gyorsabban szerelhető, mint a hagyományos ácsolt tetőszerkezetek, mivel a helyszínen már semmit sem kell méretre vágni, csapolni illetve csavarozni. A szeglemezek acélból készülnek, melyeknek masszív tüskéi rögzítik egymáshoz a tetőszerkezet teherhordó fa elemeit.

Készítéskor a fába két oldalról belepréselik a szeglemezeket, amik teljes terjedelmükben belemélyednek a fába, de maga az acéllemez kívül marad. Így keletkezik egy síkbeli szerkezetként működő szeglemezes fatartó. Az így előállított faszerkezet a helyszínen a koszorúra helyezhető kialakítva vele a tető idomot. Ez nem új találmány már az 1950-es években alkalmazták, Amerikában és a technika időtállósága miatt a mai napig népszerű.

Szeglemezről röviden, tömören

szeglemez

A szeglemez a tetőszerkezet méretre gyártott fa elemeit hivatott erős kötéssel egymáshoz rögzíteni. Ezek a rögzítő elemek horganyzott acéllemezek kiálló acél tüskékkel, amelyek mélyen belepréselődnek a tetőszerkezetet alkotó fa gerendákba, pallókba, deszkákba.

A szeglemezek által ilyen módon létrehozott kötés nagyon erős. A lemezek típusát, helyes méretét és a rögzítés irányát minden egyes elem esetében statikai számítás határozza meg.

A szeglemezek előre leszabott méretekkel, tüzihor- ganyzott kivitelben kerülnek forgalomba. Az M16S jelű elemek anyaga rozsdamentes acél. Az M14 szeglemezeket 2 mm vastag acéllemezekből gyártják, szilárdsági osztályuk S 250 GD, kivitelük szintén tüzi- horganyzott. Ezek szögei az előbbi típushoz képest kb. 15%-kal nagyobb teherbírással rendelkeznek, így kisebb területű szeglemezek tervezhetők velük.

Szeglemezes tetőszerkezet funkciói

A szeglemezes tetőszerkezet két funkciót lát el egyszerre, hiszen egyszerre födém és tetőszerkezet is egyben. A szilárd és terhelhető födém tartószerkezetét a rácsos tartók alsó öve biztosítja.

Éppen ezért az ilyen épület belső tere könnyen variálható, szabadon berendezhető. A tetőszerkezet alsó síkjára kerülő álmennyezet gipszkartonból készül, így az épület hőtechnikai szempontból is előnyössé válik.

A szeglemezes tartós súlya csekély, tehát könnyen szállítható. A nagyobb szerkezetek a helyszínen is összeszerelhetőek, de az előregyártás miatt ez az idő a töredékére csökken. A helyszínen történő szereléskor a szeglemezek szintén speciális préssel kerülnek a faszerkezetbe.

szeglemezes technológia

A szeglemezes technológia leggyakoribb felhasználási területei

 • családi házak, társasházak, középületek tetőszerkezetei
 • nagy hosszúságú áruházak, ipari csarnokok, mezőgazdasági épületek tetőszerkezetei
 • tornyok, kupolák szerkezeti elemei
 • hidak szerkezeti elemei

A szeglemezes tető, tetőszerkezet előnyei

 • A mérnöki programokkal történő pontos tervezés miatt a szerkezet minden esetben megfelel a hagyományos szabványoknak és a statikai előírásoknak.
 • Ezen technológiát alkalmazó építmények kivitelezése biztonságosan előre tervezhető, a tetőszerkezet lényegesen gyorsabban elkészíthető.
 • Akár 34 méteres szabad fesztávot lehet vele áthidalni belső alátámasztás és többletköltségek nélkül.
 • Jellemzően kevesebb faanyagból lefedhető a teljes épület, éppen ezért gazdaságos és környezetkímélőbb megoldás.
 • Szinte bármilyen formájú tető kivitelezéséhez alkalmazható tartós költséghatékonymegoldás.
 • Meglévő családi ház felújításánál is használható, hiszen a könnyűszerkezetes tető kevésbé terheli a már meglévő falakat és alapokat.
 • A rácsos tartóknak köszönhetően a szerkezet önhordó, nem kell közbenső teherhordó falakat építeni, flexibilis teret nyújtanak.
 • Ács szakember nélkül összeállítható.
Alacsony költségű tetőkialakítás

Lényegesen alacsonyabb költségszint: nincs födémbetonozás, ácsmunka

Előregyártott méretpontos tetőszerkezet

Iparszerűen teljesen előregyártható masszív méretpontos szerkezet

Tetőszerkezet gyorsan, akár egy nap alatt

Gyors kivitelezés, egy napos helyszíni tetőszerkezet szerelés

Ajánlatkérés, kapcsolatfelvétel

Amennyiben szolgáltatásaink iránt érdeklődik, árajánlatot szeretne kérni szeglemezes tetőszerkezetre, kérjük az alábbi űrlapon adja meg és küldje el nekünk kontakt adatait és a tervezett tető leírását, paramétereit. Kollégáink a megkeresést követően rövid időn belül jelentkeznek Önnél a kért információkkal.

Elolvastam és elfogadom az Általános Felhasználási Feltételekbe foglaltakat.